Účinky ostropestřce
Ostropestřec mariánský obsahuje nenasycené mastné kyseliny, které se v běžně konzumovaných potravinách vyskytují jen zřídka. Bez nich se však nedokážou vstřebat některé vitaminy a minerály. Právě tímto výrazně ochuzujeme svůj organismus o zdraví prospěšné složky, což se později projeví jako rychlejší stárnutí, náchylnost k nemocem či obezita. Dalšími důležitými složkami jsou bílkoviny, vláknina, silice, flavonoidy, silybin, silymarin, tyramin, histamin, sacharidy a síra a je to i silný antioxidant. Využívá se úspěšně při otravách v důsledku intoxikace alkoholem, drogami, průmyslovými chemikáliemi nebo houbami. Rovněž při žloutence, mononukleóze a různých jiných poškozeních jater. Podává se i po chemoterapii a regeneruje jaterní buňky.
Využití ostropestřce
Ostropestřec je velmi vzácná bylina. Prospěšná je při množství zdravotních problémů, ať už vážnějších onemocněních, nebo i jako prevence. Ostropestřec snižuje cholesterol, harmonizuje krevní tlak, detoxikuje a posiluje játra, odstraňuje trávicí poruchy, podporuje obnovu jaterních buněk, zlepšuje trávení a zpravidelňuje vylučování, čistí střevní trakt, chrání játra před škodlivými účinky farmaceutických léků, pomáhá při cirhóze, hepatitidě, endometrióze, napravuje sliznici dělohy, chrání žíly a cévy a podporuje tvorbu enzymů. Využívá se při chronických nemocech jater a žlučníku, při obnově tkáně jater, žlučníkových kamenech, chorobách sleziny, hemeroidech (zlaté žíle) jako obklad, bércových vředech, gynekologických problémech, pomáhá při onemocnění děložní sliznice, při neplodnosti, bílém výtoku, potížích s trávením, plicních potížích, žloutence a kožních onemocněních.